Golfschoenen

Golfschoenen

Het dragen van een paar goede golfschoenen is essentieel om optimaal te kunnen genieten van uw tijd op de golfbaan. Maar wat zijn nou de verschillen tussen al die schoenen en waar moet u op letten bij de aanschaf?

Fabrikanten van golfschoenen hebben de afgelopen jaren aanzienlijke middelen gestoken in onderzoek en ontwikkeling om comfort en functionaliteit te bieden. Door de grenzen van de zolen, ondersteuning, grip en waterbestendige technologie te verleggen, zijn een paar goede schoenen tegenwoordig een belangrijk onderdeel van uw arsenaal.

De volgende informatie zal u helpen begrijpen welke verschillende type golfschoenen er te krijgen zijn en waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuw paar.

golfschoenen

Welke golfschoenen moet ik kopen?

Goede golfschoenen zijn waterbestendig, ademend en bieden naast comfort, stevigheid en grip. Natuurlijk wil het oog ook wat, de keuze qua design is gebaseerd op persoonlijke smaak.

Bedenk eerst wat u van uw nieuwe golfschoenen verwacht; moeten deze waterdicht zijn, licht van gewicht, verwisselbare soft-spikes hebben, of juist geen spikes hebben?

Wel of geen vervangbare spikes
Dankzij de moderne technologie kunnen traditionele schoenen worden ontwikkeld die zowel licht van gewicht zijn als de stabiliteit bieden die door serieuze spelers wordt vereist. Het verschil zit hem echter vaak in de zool.. Vervangbare soft-spikes of een spikeless zool.

De keuze tussen een zool met of zonder spikes (spikeless) hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Beide opties hebben zowel voor- als nadelen maar ook hier wordt vanuit de fabrikanten steeds meer op bedacht.

Golfschoenen met verwisselbare spikes:
Een belangrijk voordeel van golfschoenen met spikes is de zijwaartse stabiliteit die de spikes kunnen bieden tijdens uw swing. Door de grovere grip voelen de schoenen waarschijnlijk stabieler aan en bieden deze meer steun. Wanneer u ook tijdens slechtere weersomstandigheden op de golfbaan aanwezig bent zijn verwisselbare soft-spikes geen verkeerde keuze. De soft-spikes bieden meer stabiliteit en controle, let wel; u dient de spikes tijdig te vervangen. Dit is gelijk een nadeel van verwisselbare spikes.. Ze dienen, zoals de naam al doet vermoeden, om de zoveel tijd vervangen te worden en vergen dus meer onderhoud. Een ander nadeel is dat autorijden een stuk lastiger is wanneer u schoenen met spikes draagt. Wanneer u liever niet op de golfbaan van schoenen wilt verwisselen is het verstandig om spikeless schoenen te kopen.

Golfschoenen zonder spikes:
Deze onopvallende schoenen zijn hoofdzakelijk ontworpen voor comfort, stijl en zijn vaak licht van gewicht. Van oorsprong waren dit driving range of clubhuis schoenen maar waren steeds vaker op de baan terug te vinden. Het grote nadeel was de grip, de meeste schoenen ware voorzien van kleine rubbernoppen of geribbelde zolen in plaats van standaard golfspikes. Ecco golf bracht hier verandering in met de introductie van het Biom model. Dit model was/is licht van gewicht, uitgerust met het welbekende Ecco voetbed, voorzien van een yak lederen buitenkant en een TPU spikeless zool. Deze duurzame zool biedt (ook tijdens slechte weersomstandigheden) een uitstekende grip. Tegenwoordig zijn er steeds meer fabrikanten die “goede” spikeless schoenen op de markt brengen en ook steeds meer professionals die deze dragen, hetzij voor de look of het comfort dat rug- en voetpijn kan helpen, ze zijn dus niet alleen voor de casual golfer.

Golfschoenen met of zonder spikes

Materialen

De materialen die in golfschoenen worden gebruikt hebben zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld met als doel een ​​combinatie van comfort, stabiliteit en waterdichtheid te bieden.

Leer
Leer is verreweg de populairste keuze voor golfschoenen op de markt. Het leer wordt verwerkt en vervolgens aan de buitenkant van de schoen toegevoegd, waardoor een rekvrije, nauwsluitende waterdichte schoen ontstaat. Dit klinkt goed voor gebruik tijdens slechtere weersomstandigheden maar omdat leer meer ademend is dan andere materialen is het ook een uitstekende optie in de zomer. Topfabrikanten kunnen een waterdichte garantie van één of twee jaar aanbieden, maar de prijs van het leer en de productie komt tot uiting in de aankoopprijs van de schoenen, wees dus bereid om voor kwaliteit te betalen.

Waterdichte voeringen
Gore-Tex is het topmateriaal als het gaat om ​​waterdichte schoenen, maar andere fabrikanten hebben hun eigen versies. Extreem dik en zeer waterbestendig, het is een populaire keuze voor winterspel. Het materiaal is ademend en volledig waterdicht en voelt aanzienlijk warmer aan dan leer, iets minder geschikt dus om te dragen op een warmere dag.

synthetisch
Het goedkopere alternatief voor leer. Plastic is lichter en dunner dan leer, wat betekent dat de prijs van de schoen lager. Een groot nadeel van plastic schoenen is de vorming en het slechte ademende vermogen. Leren schoenen vormen zich naar uw voeten, plastic loopt alleen uit en verliest steun. Dit is een goede optie wanneer u weinig speelt of gewoon een paar lichte schoenen wilt dragen.

Sluiting

Traditionele schoenveters zijn nog steeds veruit de meest voorkomende vorm van sluitingen, er zijn tegenwoordig ook andere alternatieven waaronder het BoA systeem.

BoA systeem
Het BoA systeem is vergelijkbaar aan de sluiting van skischoenen en vervangt de traditionele veters. Het grote voordeel van dit mechanische veter-systeem is de consistente stabiliteit, het systeem biedt een verdeelde stevigheid zonder los te raken gedurende een ronde. Deze optie wordt als extra gezien en is meestal duurder dan hetzelfde model met traditionele veters. Het systeem is ontworpen om levenslang mee te gaan, mocht er onverhoopt toch een probleem plaats vinden dan kunt u het systeem veelal makkelijk vervangen of laten vervangen bij uw plaatselijke golfwinkel.

Golfschoenen kopen

Na het lezen van de bovenstaande informatie heeft u waarschijnlijk een redelijk beeld gekregen van de verschillende; zolen, materialen en sluitingen. Golfschoenen horen comfort en steun te bieden, koop daarom altijd schoenen die meteen goed aanvoelen, de juiste maat hebben en die u makkelijk bij uw outfit kunt combineren. Geen golfschoenen kopen die niet lekker zitten maar toevallig in de aanbieding zijn, goedkoop is duurkoop.

De juiste maat
Veel golfers hebben de neiging om een te grote maat golfschoenen te kopen, dit veelal vanwege de extra ruimte voor in. Golfschoenen zijn bedoeld om steun te geven op onregelmatige ondergrond en horen in het begin strak aan te voelen. Golfschoenen mogen nooit knellen of pijn doen, wanneer u dit ervaart is het raadzaam om naar een breder model te kijken ipv een maat groter te kopen. Te grote schoenen kunnen comfortabel aanvoelen maar hebben een aantal nadelen; slippen bij de hiel, zijkant van de schoen gaat kapot. Het slippen van de hiel is veelal op te vangen door de veters of het BoA systeem strakker aan te trekken. Bij de zijkant van te grote schoenen vormt zich tijdens het lopen een knik in het materiaal waardoor de schoen kan scheuren en op korte termijn niet meer waterdicht is.

Te kleine golfschoenen daar in tegen zijn ook absoluut geen pretje. Koop nooit golfschoenen waarbij u tijdens het passen met uw teen de voorkant aanraakt of die in de breedte knellen. Uw voeten worden warm tijdens het lopen en kunnen tot een half maat uitzetten waardoor precies passende schoenen te klein worden. Het is daarom verstandig om uw nieuwe golfschoenen aan het einde van de dag, wanneer uw voeten maximaal uitgezet zijn, nog een keer binnenshuis te passen.

Merken
Er bestaan meerdere grote golfschoen fabrikanten, denk hierbij aan; Adidas, Ecco, Footjoy, Nike, Puma, Skechers en Under Armour. Veel van deze merken zijn terug te vinden op de tour maar de meest voorkomende merken in Nederland zijn Footjoy golfschoenen en Ecco golfschoenen. Ecco staat bekend om het goede voetbed, de duurzame TPU spikeless buitenzool, de hoge kwaliteit leer en het veelal toegepaste Gore-tex membraan. Footjoy schoenen zijn bekend om hun comfort, stabiliteit en verschillende pasvormen qua breedte en hoogte.

De juiste maat golfschoenen kopen

Golfschoenen onderhouden

Met een klein beetje onderhoud verlengt u makkelijk de levensduur van uw schoenen. De meeste banen hebben een plaats waar u de wielen van uw golftrolley kunt afspuiten, deze spuit kunt u ook mooi gebruiken voor de onderkant van uw schoenen. Thuis aangekomen is het verstandig om de schoenen met een vochtig doekje af te nemen. Poets uw schoenen niet te vaak met schoensmeer of vet, hierdoor gaan de poriën van het leer of het ademende membraan verstopt zitten waardoor de schoenen na verloop van tijd hun ademende vermogen verliezen. Wanneer uw schoenen nat zijn geworden droog deze dan nooit onder een verwarming maar zet ze op een droge plaats met een paar kranten erin. Wees op tijd met het vervangen van uw spikes dit voorkomt het verlies van grip en stabiliteit, wanneer spikes te ver zijn afgesleten is het mogelijk dut ze helemaal niet meer kunt vervangen en zijn de schoenen niet meer geschikt om mee te golfen.

Spikes van golfschoenen vervangen